OS i Hockey

Olympiska Spelen (OS) är en av de mest prestigefyllda händelserna inom idrott, och ishockey är en av de mest populära vintersporterna på programmet. Turneringen samlar världens bästa lag i en intensiv och spännande tävling för att avgöra vilket land som är bäst på isen.

Nu har vi nåtts av den underbara nyheten att till OS 2026 i Milano kommer att få tillgång till alla de bästa hockeyspelarna i världen då NHL kommer att göra en lucka i sitt program.

Hockey OS

Historik

Ishockey introducerades i Olympiska Spelen 1920 i Antwerpen, men det var först 1924 i Chamonix som sporten blev en del av de officiella vinterspelen. Sedan dess har sporten varit en huvudattraktion på varje vinter-OS.

Kvalifikation till turneringen

För att ett lag ska kvalificera sig till OS i ishockey, måste det dels rankas högt nog av Internationella ishockeyförbundet (IIHF) och dels klara av kvalificeringsturneringar. Värdlandet är alltid garanterad en plats.

Turneringsformat

  • Gruppspel: Lagen delas in i grupper där varje lag spelar mot varandra en gång. Baserat på resultaten flyttas lagen sedan vidare till utslagsrundorna eller spelas ut.
  • Utslagsrundor: Efter gruppspelet går lagen vidare till kvartsfinaler, semifinaler och sedan final. Vinnarna av semifinalerna spelar i guldmatchen medan förlorarna gör upp om bronset.

Damer och H´herrar

Både dam- och herrlag tävlar i OS. Även om formaten är liknande kan antalet deltagande lag och exakt struktur variera mellan turneringarna.

Stjärnspelare och lag att bevaka

Varje OS medför ett antal stjärnspelare som hockeyfans världen över bevakar. Många NHL-spelare representerar sina länder, vilket gör turneringen extra spännande. Länder som Kanada, Ryssland, Sverige, Finland och USA är ofta favoriter, men överraskningar kan alltid ske.

Regler och domslut

Ishockey i OS följer i stort sett IIHF:s regelverk. Det kan dock finnas små skillnader jämfört med ligan som spelare vanligtvis deltar i. Det är viktigt för lag och tränare att vara väl medvetna om dessa nyanser.

Fair Play och antidoping

Alla lag som deltar i OS är underkastade strikta antidopingregler. Detta säkerställer en ren och rättvis tävling. Dessutom uppmuntras fair play och sportsmannaanda, vilket är kärnvärden för de olympiska spelen.

De närmsta OS turneringarna

NHL har bekräftat att dess spelare kommer att delta i de Olympiska Spelen (OS) i Milano 2026, vilket markerar en efterlängtad återkomst sedan deras senaste medverkan i OS i Sotji 2014. Under en presskonferens i Toronto, inför NHL:s All Star-helg, meddelade ligan också att en ny turnering, NHL 4 Nations Face-Off, kommer att arrangeras 2025 med deltagande av lag från Sverige, Finland, Kanada, och USA.

Turneringen, som ses som en World Cup för hockeysporten, ska äga rum i både Kanada och USA och inkluderar sju matcher spelas mellan den 12:e och 20:e februari. Varje lag kommer att bestå av 23 NHL-spelare, inklusive 20 utespelare och tre målvakter.

NHL-kommissionären Gary Bettman och flera spelare, däribland Connor McDavid, uttryckte sin entusiasm över dessa beslut, vilka möjliggör för världens bästa hockeyspelare att konkurrera på den internationella arenan. Bettman bekräftade även en överenskommelse med Internationella Olympiska Kommittén (IOK) som säkerställer NHL-spelarnas deltagande i OS både 2026 och 2030, understrykande vikten av internationella tävlingar för spelarna.

Matcherna i den kommande NHL 4 Nations Face-Off samt OS kommer att spelas på rinkar med NHL-mått, vilket bidrar till en konsistent spelupplevelse för spelare och fans. Denna utveckling har mottagits positivt av hockeyvärlden, inklusive Sveriges förbundskapten Sam Hallam, som ser fram emot en spännande hockeyvår 2025 med flera stora evenemang på schemat.

Det återstår att se om Ryssland och Belarus kommer att bjudas in till dessa internationella tävlingar, med ett rådsmöte planerat av Internationella ishockeyförbundet för att diskutera deras potentiella deltagande.

Avslutning

OS i ishockey är en fantastisk händelse som förenar världens bästa spelare i en gemensam strävan efter guld. För fansen är det en chans att se toppspelare från olika ligor tävla mot varandra, vilket ger en unik och oförglömlig upplevelse. Oavsett om ditt favoritlag vinner eller förlorar, är spänningen och dramatiken i OS ishockey något som alla sportälskare borde uppleva.

/Fantasyhockey.se