Världsmästerskapet i ishockey

När hockeysäsongen börjar lida mot sitt slut för klubblagen, väntar den stora höjdpunkten för landslagen: Hockey VM! Varje år, oftast under maj månad, utspelar sig turneringen som kröner de nya världsmästarna inom sporten. Ända sedan 1920-talet har turneringen spelats regelbundet och över 80 upplagor har hittills blivit av.

Turneringens upplägg har flera gånger förnyats för att göra det hela mer spännande, samt ge plats för fler lag att medverka. Idag är det 16 lag som får vara med i mästerskapets högstaliga, som alltid inleds med ett gruppspel där lagen delas in i två grupper med åtta lag i varje. Här möter alla varandra en gång och försöker samla på sig så många poäng som möjligt. Vinst ger tre poäng, vinst på övertid två poäng och förlust på förlängning en poäng. På https://jääkiekon-mm.com/otteluohjelma/ kan du se hur spelschemat ser ut för årets turnering.

När matcherna i gruppspelet är över får de lag som samlat på sig flest poäng avancera till slutspelet som har palts för åtta nationer. Här inleds den hårda kampen om medaljerna med kvartsfinaler, där antalet lag snabbt halveras till fyra. Dessa ställs sedan mot varandra i semifinalerna, där det avgörs vilka som går till final och vilka som får kämpa om bronset.

Det svenska landslaget har många gånger gått hela vägen till ett guld i turneringen. Elva gånger har laget hamnat högst upp på prispallen och här senast skedde detta två år på raken! Ett lag som man kanske skulle kunna tro har gjort en liknande resa är ärkerivalerna Finland. Trots att nationen osar hockey så har landslaget endast tagit hem VM-guldet vid tre tillfällen. Kanada har i sin tur hela 26 gyllene segrar.